Zoznam alergénov, používaných v našich výrobkoch. Každý koláčik má uvedený, ktorý konkrétne alergén pri pečeni používame.

AKTUÁLNY ZOZNAM

1.Obilniny obsahujúce lepok ( t. j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut a výrobky z nich)

  1. Kôrovce a výrobky z nich
  2. Vajcia a výrobky z nich
  3. Ryby a výrobky z nich
  4. Arašidy a výrobky z nich
  5. Sójové zrná a výrobky z nich
  6. Mlieko a výrobky z neho
  7. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich
  8. Zeler a výrobky z neho
  9. Horčica a výrobky z nej
  10. Sezamové semená a výrobky z nich
  11. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l vyjadrené ako SO2
  12. Vlčí bôb a výrobky z neho
  13. Mäkkýše a výrobky z nich

Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica2000/13/ES, pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 - 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č.1761/2005 - 100, č. 3069/2005 - 100, č. 3493/2005 - 100 a č. 2319/2007 - 100). Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná otravina alebopokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu.