Torty a dezerty v minulosti
Slovo koláč pochádza z perzského slova „kuku“ a prvé koláče sa pravdepodobne vyrábali z cesta zmiešaného s datľovým sirupom. V stredoveku boli ingredienciami väčšinou ražné, jačmenné alebo jačmenné krúpy s medom, datľami alebo figami. Neskôr sa pridávalo sušené ovocie a orechy. Koláče sa piekli na otvorenom ohni alebo v peci. Pečivo bolo tiež známe už dávno, ale často sa pieklo na tom istom plechu ako chlieb.
Koláče a dezerty v súčasnosti
Pečenie koláčov má bohatú tradíciu, ktorá siaha niekoľko storočí dozadu. Kedysi to bola veľmi jednoduchá činnosť, dnes je pečenie tort vysoko rozvinutým umením. Na začiatku 20. storočia sa koláče vyrábali najmä z ovocia a piekli sa v obdĺžnikových formách. Dnes sa výber ingrediencií výrazne rozšíril a možnosti zdobenia, chuti a štruktúry sú takmer neobmedzené. Aj zákusky sa v priebehu rokov menili: z jednoduchých sa stali čoraz ozdobnejšie a zložitejšie. Príkladom je flan, ktorého pôvodná verzia bola obohatená o širokú škálu dekoratívnych prvkov a chuťových kombinácií, ktoré z neho dnes robia jeden z najvyberanejších dezertov. Koláče a zákusky sú teraz ľahšie, jemnejšie a vo všeobecnosti oveľa atraktívnejšie ako predtým. Je to vďaka použitiu nových ingrediencií, inovatívnych prísad a širšiemu výberu dekoratívnych prvkov.
Ako dosiahnuť potrebnú kvalitu výrobkov pri pečení
Na dosiahnutie kvality pri pečení je nevyhnutné dodržiavať správne postupy, z ktorých najdôležitejšie sú správne meranie prísad a správne pečenie výrobkov.
- Správne meranie prísad. Je to dôležité, pretože ak množstvo prísad nie je správne, výrobok nebude mať požadovanú kvalitu. Nebude mať požadovanú štruktúru, chuť ani farbu.
- Kvalita a množstvo prísad ovplyvňujú nielen chuť, ale aj kvalitu. Prísady preto musia byť čo najkvalitnejšie a v správnom množstve
- Správne pečenie výrobkov. Ide o kľúčovú činnosť pri varení aj pečení. Pečenie je jednoduchá chémia: reakcia medzi suchými zložkami, kvapalinami a teplom. Pri pečení je dôležité vyhnúť sa nedostatočnému alebo nadmernému prepečeniu, pretože v prvom prípade výrobok nebude mať požadovanú štruktúru a chuť a v druhom prípade môže byť dokonca nebezpečný na konzumáciu.
- Výber surovín. Správny výber prísad a ich pomer má veľký význam pre dosiahnutie požadovaných výsledkov.