Zaujímavosti

Mascarpone, syr ktorý si zamilujete

Mascarpone je jemný, krémový čerstvý syr vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Pochádza z Lombardie (slovo Mascherpa označovalo v tamojšom dialekte syr ricotta), dnes sa však vyrába po celom Taliansku. Mascarpone sa používa ako prísada do dezertov (napr. tiramisu) a tort. Mascarpone je bielej farby, čerstvý vonia ako smotana a často sa zmiešaný so syrom ricotta používa namiesto masla. Rýchlo sa kazí, preto sa zvykol vyrábať v zime. Tento syr ľahko dostane príchuť iného jedla a preto je potrebné ho skladovať oddelene. Mascarpone sa dá kúpiť v obchode, niektorí vyrábajú akúsi imitáciu: Zohrejeme 1 liter smotany na približne 90°C, pridáme 5 ml kyseliny citrónovej alebo zodpovedajúce množstvo citrónovej šťavy a zmes pomaly premiešavame cca. 10 minút, až kým sa smotana nezrazí. Zmes necháme odkvapkať v utierke.

Mascarpone je v našej cukrárenskej výrobe spolu so živočíšnou šľahačkou najpoužívanejšia surovina na výrobu dezertov. Pre jemnejšiu chuť dezertov odporúčame šľahať mascarpone spolu so šľahačkou a štipkou cukru. Dosiahneme tým jemnejšiu konzistenciu. Kľudne na základné dezerty v pomere 50% / 50%

Najobľúbenejšia kombinácia k mascarpone je určite ovocie. Nič z dezertov neosvieži tak dobre ako napríklad Pavlova tortička s mascarpone a veeeeeľa ovocím.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *